ÁLLÁSpont

Az álláskereséssel, a munkaerőpiaci történésekkel kapcsolatos hírek, vélemények, bejegyzések otthona. Ha állást keres a Dunántúlon, kattintson a www.megyeimunka.hu oldalra.

Aktuális állásajánlataink


ONLINE ÜZLETÁG-IGAZGATÓ
/pénzintézet, bank, biztosítás kategória/

VIP ÜGYFÉLMENEDZSER
/pénzintézet, bank, biztosítás kategória/


KIEMELT KAPCSOLATTARTÓ
/pénzintézet, bank, biztosítás kategória/


REGIONÁLIS ÉRTÉKESÍTÉSI VEZETŐ
/pénzintézet, bank, biztosítás kategória/


PROJEKTTECHNIKUS
/mérnök, műszaki, logisztika kategória/


SZÁMVITELI CSOPORTVEZETŐ
/pénzintézet, bank, biztosítás kategória/


SZERVIZ (RENDSZER) MÉRNÖK
mérnök, műszaki, logisztika kategória/


KONTROLLER
/egyéb kategória/


TERÜLETI KÉPVISELŐ
/kereskedelem, értékesítés kategória/


KERESKEDELMI MUNKATÁRS
/kereskedelem, értékesítés kategória/

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

2010.07.06. 13:14 MegyeiMunka

Politikai nyilatkozattal vagy anélkül?

A Magyar Közlöny múlthét pénteki számában jelent meg az a kormányhatározat, amely az államigazgatási szerveknek előírta, a kormánytól független állami szervezeteknek pedig javasolta azt, hogy helyezzék ki az úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. – olvasható az origo.hu hírportálon.

 
Érdekes és számomra kicsit riasztó is az érvek és ellenérvek egymáselleni ütközése, amely mostanság zajlik politikai nyilatkozat ügyben. Úgy hittem mindeddig, hogy 1989-90-ben lezajlott a rendszerváltás – szerencsére békében, zavargások, harcok nélkül –, azonban most egyre inkább olyan érzésem van, mintha valaki vagy valakik visszaugrottak volna az időben. Elolvastam a vita tárgyát képező politikai nyilatkozatot ami hemzseg az olyan számomra megkérdőjelezhető kifejezésektől, mint „visszaszerezte az önrendelkezés jogát”, „dicsőséges”, „kiszolgáltatottság”, „testvériség”, „megalkuvás”, „népakarat”. Nagy szavak ezek, és nem vagyok biztos abban, hogy most valóban olyan időket élünk, amikor ilyenekre szükség van.
Természetesen én is, mint oly sokan ebben az országban azt akartam elérni a választásokon, hogy az addig (8 évig) működő kormány helyett egy új, ötletekkel, tetterővel bíró „csapat” vezesse az országot. Nem hiszem, hogy egy „kőbe vésett” nyilatkozatokra van szükség ahhoz, hogy elismerjük az új hatalmat, hanem okos, gyors, és legfőképpen átgondoltan helyes döntéseket várunk az vezetőktől…

 

 

Szólj hozzá!


2010.06.26. 13:57 MegyeiMunka

A kézírás az álláskeresés szolgálatában

 

Napjainkban nagy mozgás tapasztalható a munkaerő piacon, amely az alkalmazotti és a vezetői réteget egyaránt érinti. Ebben a helyzetben - amikor változásra, változtatásra készülünk (kényszerülünk) - nagyon fontos tudnunk, hogy milyen belső értékeink vannak, melyek a gyengébb pontjaink, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni önmagunkról, saját életpályánk folytatásáról. Ebben nyújt segítséget a grafológia, hiszen a munkavállaló számára kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy meggyőzze leendő munkaadóit, hogy ő a legalkalmasabb az állás betöltésére. Az íráselemzés során kiderülnek a munkavégzés szempontjából fontos tulajdonságok, személyiségjegyek. Ez a grafológiai értékelés az önéletrajz mellé csatolva egyfajta referencialevélként szolgálhat a munkaadó számára.
A folytatáshoz kattintson az alábbi linkre:
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: állás önéletrajz grafológia tanácsok álláskeresési


2010.06.11. 08:36 MegyeiMunka

Árulkodó adatok 5. – Iwiw, Facebook, Twitter és társaik

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend – már itthon is – a különböző közösségi oldalak használata. Valamikor a kilencvenes évek elején a World Wide Web közösségi médiumként indult, és a tíz évvel később bekövetkező webkettes forradalom voltaképp nem tett mást, mint visszavette közösségi használatba a hálót. Ha a sikert látogatottságban mérjük – és a neten egyelőre nem nagyon van ennél megbízhatóbb mérőszám --, az új webkettes internet-felhasználási formák közül a közösségi oldalak durrantak a legnagyobbat. Maga az alapötlet nem volt új, már a kilencvenes évek közepe óta vegetálgattak a hálón olyan oldalak, amelyek baráti körök nyilvántartására és régi ismerősök felkutatására szerveződtek, de csak 2001-2002 táján derült ki, milyen rendkívüli potenciál rejlik ebben a szolgáltatásformában. A 2002 márciusában beindult Friendster volt az első teljes értékű, igazán sikeres közösségi site, amelynek a megjelenése után gombamód szaporodtak a hasonló helyek (csak néhány név: Facebook, MySpace, Linkedln, vagy a magyar tengeren vitorlát bontó iWiW).

Bár a közösségi site-ok felépítése és szolgáltatásválasztéka eltérő, közös vonásuk, hogy a belépéshez regisztrálnunk kell (a legtöbb hely nyitott, de néhány, például a magyar iWiW meghívóhoz köti a csatlakozást), majd kitölteni egy bemutatkozó adatlapot (profilt). Ezután pedig élvezhetjük a hely megannyi közösségi szolgáltatását: fényképeket, videókat, apróhirdetéseket tehetünk fel, klubokhoz csatlakozhatunk, fórumokban vehetünk részt, barátok után kutathatunk, és csoportosíthatjuk a fellelt ismerősöket.

 És el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amiről szólni szeretnék. Böngészve a Iwiw-en gyakran találkozom teljesen, sőt túlságosan is „kitöltött” adatlapokkal, sajnos olyanok esetében is, akik álláskeresői hirdetést vagy önéletrajzot töltenek fel az oldalra. Természetesen nem a mások magánéletében való vájkálás vezérel ilyenkor, csupán az a fajta kíváncsiság, ami minden HR szakembert jellemez. Bármennyire is hihetetlennek tűnhet első olvasásra, de a munkaközvetítők egy nagy százaléka már kezd áttérni a közösségi oldalak adta keresési lehetőségre. És ez nem ütközik törvénybe, mielőtt még bárki ezt feltételezhetné, hiszen ezek az oldalak bárki számára elérhetőek.

A közösségi oldalak tagjai „önként és dalolva” rengeteg bizalmas információt szolgáltatnak ki saját magukról anélkül, hogy átgondolnák ennek a munkahelykeresésre vonatkozó hátrányait. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen képet festüünk magunkról egy ilyen oldalon akkor, amikor éppen álláskeresés közben vagyunk vagy magasabb pozíció után „ácsingózunk”. Lehet, hogy a haveroknak tetszenek a kissé illuminált képeink, vagy merész kivágású ruhának nehezen nevezhető kis anyagdarabkák testünkön, azonban a HR szakember ebből von le következtetéseket és ítél majd a felvételünkről is.

 

Természetesen kedvező tulajdonsága is van ezeknek a közösségi portáloknak – ahogy az érmének is két oldala van – azáltal, hogy itt is kiváló képet adhatunk magunkról, ha kellő összeszedettséggel válogatjuk meg „életünk  történetét” és csak azokat az adatokat és fotókat helyezzük fel bemutatkozó oldalunkra, amelyek kedvező színben tüntetnek fel. Érdemes itt is leírni minden olyan iskolai végzettséget, munka tapasztalatot, amelyet fontosnak ítélünk meg a keresett munkahely szempontjából, hiszen ez a fajta álláskeresési technikai is elterjedőben van már itthon is…

 

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz tapasztalat szakmai munkahely beosztás iskolai végzettség


2010.06.10. 09:06 MegyeiMunka

Árulkodó adatok 4. - egyéb információk az önéletrajzban

A cikk előző részeiben említést tettünk az önéletrajz személyes adatairól, az iskolai végzettségről és a tanulmányokról, valamint a szakmai tapasztalatokról. Mostani és egyben a befejező részben az egyéb információk lérjogosultságáról szeretnék héhány szót ejteni.
Sok állásközvetítő portál lehetőséget ad önéletrajzi adatbázisában egyéb fontosnak ítélt információk rögzítésére is. A megyeimunka.hu is ezen oldalak közé tartozik, hiszen véleményünk szerint nagyon fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk az egyéni, kiemelkedőnek tartott tulajdonságok megemlítésére. Természetesen nemcsak erre van lehetőség ebben a rovatban, hiszen itt említhetjük meg az egyéb végzettséget adó tanfolyamok, kurzusok elvégzését is, pl: OKJ-s tanfolyamok, ECDL végzettség és más számunkra nem elhanyagolható képzéseket isEzen túlmenően e kategórián belül nyílik lehetőségünk, hogy beszéljünk kicsit személyiségünkről, illetve annak fontosnak ítélt részeiről. Ilyen például a kommunikációkészség, empátiakészség, sikerorientáltság, kitartás, lojalitás, aprólékosság, szorgalom, stb. Tapasztalataink szerint sokan egyáltalán nem tartják szükségesnek kitölteni ezt a rovatot, azonban gyakorló HR-sként ennek ellenkezőjéről számolhatok be. Igenis sok cég, munkaközvetítő olvassa érdeklődéssel ezeket a sorokat és bizony sok esetben hatással bírtak ezek a bejegyzések a munkakör betöltőjének kiválasztásában.Természetesen nem szabad a valóságtól elrugaszkodó véleményeket, tulajdonságokat megfogalmaznunk, hiszen ezek balul üthetnek ki. Azonban az őszintén megfogalmazott személyiségjegyek minden bizonnyal előnyünkre szolgálnak majd.

A következő - ráadás - írásban olvashatnak majd az Iwiw, Facebook, Twitter és társaikon elhelyezett árulkodó adatokról...

 

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz tapasztalat szakmai munkahely beosztás iskolai végzettség


2010.06.04. 11:47 MegyeiMunka

Árulkodó adatok 3. - az előző munkahelyek

A cikk első részében az önéletrajz alapadataival, a személyes adatokkal foglalkoztam, míg a második részben az iskolai végzettségről és a folytatott tanulmányokról esett néhány szó. A soron következő epizód a szakmai múltról, tapasztalatokról szól.

A szakmai tapasztalatok leírása szintén fontos része a jó önéletrajznak, azonban ez az a terület, amit a legtöbben teljesen elhanyagolnak. Nem is értem miért nem veszik sokan a fáradtságot, hogy átgondolva addigi életüket és munkájukat, rögzítsék az önéletrajzban az addigi munkahelyeket, betöltött munkaköröket. Ez nagyon fontos tényező, hiszen a leendő munkaadó ebből tud szakmai tapasztalatunkra következtetni. Sokan úgy vélik, hogy pontosan ez az adathalmaz korlátozza majd őket abban, hogy jelenlegi lehetőségüknek megfelelő állást találjanak. Ez nem igaz! Sokkal nagyobb hátrány, ha az alkalmazottat kereső cég nem tud meg semmit pályázójának addigi szakmai múltjáról, munkahelyeiről. És azt sem tudni – főleg a mai nehéz munkaerő-piaci helyzetben –, hogy melyik múltbéli munkatapasztalatunk hozza meg a várva várt sikert, a felvételt.
Természetesen nem kell „regényt írni” egy-egy munkahelyről, illetve az végzett tevékenységről, de feltétlenül említésre méltó a munkahely megnevezése, a munkakör és a végzett munka rövid (néhány szavas) leírása. Abban az esetben, ha valakinek sok munkahelye volt már eddigi életében és ezek között akadtak olyanok is, ahol csak rövid ideig volt lehetősége dolgozni, érdemes szelektálni. Vagyis csak azokat említsük meg, amelyekkel érdemben foglalkoztunk, ahol több időt eltöltöttünk és nagyobb szakmai tapasztalatra tettünk szert.
Nagyon fontos, hogy ezt az önéletrajzi pontot ne hagyjuk ki, és ne hanyagoljuk el. Valószínűleg ezen múlik a legtöbb, amikor a felvételünkről döntenek…

1 komment

Címkék: önéletrajz tapasztalat szakmai munkahely beosztás iskolai végzettség


2010.06.02. 15:30 MegyeiMunka

Csontváz nélkül is...

„Meneszti a honvédség első számú vezetőit az új kormány. Távozik Tömböl László vezérkari főnök, valamint a katonai elhárítás és a hírszerzés főigazgatója is. Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédség szakmai és morális válságával indokolta a döntést.” – olvasható az origo.hu hírportálon. Nem tétlenkedik az új miniszter, hiszen június 1-jei hatállyal már ki is nevezte az új vezérkari főnök helyettes, valamint az Összhaderőneemi Parancsnokság teljes vezérkarát (parancsnokát, helyettesét és törzsfőnökét). Hende Csaba szakmai és morális válsággal indokolta a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetésében általa kezdeményezett személyi változásokat. Nem tudom mire vélni a minisztériumi átadás-átvétel közepette végrehajtásra került hirtelen vezetőváltást. Lehet, hogy azt akarta megelőzni a bársonyszékbe újonnan helyet foglaló  miniszter, hogy a nem létező „csontvázak”-ról számot adó jelentés után már nem lesz lehetősége ezt megtenni? Mert azt nem igazán lehet indokként elfogadni, hogy a Magyar Honvédség „szakmai és morális válságban” van, hiszen katonáink igencsak jól megállják a helyüket a nemzetközi hadszíntereken is, Boszniától kezdve Irakon át Afganisztánig. Természetesen nem felejtettem el a Nemzetvédelmi Egyetem rektorának őrizetbe vételét és hasonló szintű katonai vezetők rendőrség vagy ügyészség általi meggyanúsítását. Mégis úgy vélem, hogy egy több, mint húszezer fős létszámú szervezetet nem szabad –  nem erkölcsős, nem etikus – csupán ezen tények alapján megítélni. És ez még nem magyarázza a miniszter szakmai érvekre való hivatkozását. Hende Csaba 1983-ban az ELTE jogi karán szerzett summa cum laude diplomát, majd Szombathelyen a 2. számú ügyvédi munkaközösségben kezdte jogászi pályáját. A honvédséghez fűződő tevékenysége 1991 és 1994 közötti a Honvédelmi Minisztériumban betöltött kabinettitkári beosztásából ered, majd 2009. április 27-től a Nemzetbiztonsági bizottság tagja.

Nem tisztem megítélni hozzáértését és szakmai tapasztalatát, azonban gyors és nem kellően átgondolt lépésnek érzem a vezetőcseréket. Arról már nem is beszélve, hogy az egésznek olyan „politikai íze” van… Pedig a hadseregnek amennyire csak lehet, távol kellene maradnia az aktuális politikai erők általi terektől, hiszen ez szavatolná semlegességüket a Haza iránt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika munka állás munkahely világa


2010.05.28. 18:28 MegyeiMunka

"Nincs valódi munkaajánlat..."

A megyeimunka.hu álláskereső oldalnak is, mint minden hasonló tevékenységet folytató portálnak, működik hírlevélküldő szolgáltatása, amelyből az aktuális állásajánlatokon kívül a friss gazdasági, munkaügyi hírekről, valamint a dunántúli régió információiról tájékozódhatnak olvasóink. Mi a hírlevélről leiratkozáson kívük arra is lehetőséget biztosítunk, hogy véleményüket és javaslataikat is megoszthassák velünk azok, akik kéthetente olvassák online kiadványunkat. Egyre gyakrabban írják olvasóink a fent idézet mondatot, miszerint nincs valódi állásajánlat, vagy legalábbis nagyon kevés. Sajnos mi is érzékeljük ezt és éppen ezért nem tartom becsületes és bíztató dolognak az egyre terjedő otthoni munkavégzésre, internetes munkákra, MLM rendszerű tevékenységre felhívó ún. állásajánlatokat. Azt is sajnálatosnak tartom, hogy egyre több hirdetéssel foglalkozó oldal - valószínűsíthetően nézettségük növelése érdekében - ingyenesen biztosítják felületüket az ilyen típusú "munka-kínálatnak". Arra talán nem is gondolnak, hogy ezzel lehetőséget adnak mások kihasználására.

Talán túlzó és "érdes" az előbbi megfogalmazásom, azonban nem hiszek abban, hogy a magam alá beszervezett emberek majd nekem pénzt termelnek, miközben ők is egyre csak gazdagodnak... Arról nem is beszélve, ha ígéretekkel kisebb összegeket csalnak ki a gyanútlan rászorulóktól, mint ahogy erre már a TV2 Napló című műsorában is láthattunk példát (az erkölcsi bizonyítvány kiváltásáért beszedett összegekre gondolok).

Tapasztalatom szerint valódi állásajánlatokat leginkább olyan állásközvetítéssel foglalkozó oldalak biztosítanak, akik a munkáltatótól szolgáltatási díj ellenében helyezik ki a betöltendő állásról szóló hirdetményt. Gondoljon csak bele, látott már otthoni, internetes munkára, vagy MLM rendszerű tevékenységre szóló felhívást ilyen - álláshirdetők részére fizetős - oldalon? Szerintem nem...

Szólj hozzá!

Címkék: munka állás munkahely világa


2010.05.27. 10:39 MegyeiMunka

Kettős állampolgárság = több ingázó?

Az Országgyűlés szerdán elsöprő többséggel megszavazta a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvényt. Az elfogadott törvény szerint nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke. A magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos új szabályok szerint akkor honosítható kedvezményesen az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. Mindez egyéni kérelemre, nem pedig kollektíven, automatikusan történhet. Az így megkapott állampolgárság nem jár automatikusan választójoggal is, mert ahhoz magyarországi lakcímre van szükség (a törvényről részletesen itt olvashat). A törvény augusztus 20-án lép hatályba, de rendelkezéseit csak 2011. január 1-től kell alkalmazni.

Egyes elemzők szerint ez a döntés magával hozza majd a külfödön élő leendő kettős állampolgárok magyarországi munkavégzését is. A kutatók szerint legfeljebb egymillió határon túli magyar lehet munkavállalási korban, és közülük várhatóan 250-300 ezren próbálnak meg külföldön - többek között Magyarországon - elhelyezkedni.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback


2010.05.26. 18:08 MegyeiMunka

Aktuális állásajánlatok a Dunántúlon

Manapság több, az egész országra kiterjedő álláskereséssel foglalkozó weblap üzemel, azonban tapasztalataink szerint ezek nagy többsége Budapest, illetve Pest megye centrikus. Az öt legnépszerűbb álláskereső portálon található álláshirdetéseket megvizsgálva megállapítható, hogy a betöltendő munkahelyeknek csak mintegy 28,8 %-át hirdetik a Dunántúl területére. Éppen ezért született meg a megyeimunka.hu üzemeltetőinek fejében a gondolat, hogy egy, csak a dunántúli régióra koncentráló, az érintett területen élő emberek igényeit kiszolgáló, információs portált hozzanak létre. Így születtek meg az északnyugat-magyarországi régiót felölelő megyeimunka.hu, valamint a déli területekre koncentráló délnyugat.megyeimunka.hu weboldalak. Az alábbiakban aktuális állásajánlatainkat olvashatják:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Az alábbiakban partneroldalunk ajánlatai láthatóak:

 
 
 
Győr-Moson-Sopron megye
 
 
 
 
 
Komárom-Esztergom megye
 
 
 
 
 
Fejér megye
 
 
 
 
 
Vas megye
 
 
 
 
 
Veszprém megye
 
 
 
 
 
Baranya megye
 
 
 
 
 
Somogy megye
 
 
 
 
 
Tolna megye
 
 
 
 
 
Zala megye
 
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka állás munkahely világa


2010.05.25. 10:25 MegyeiMunka

Adóbevallás söralátéten…

 

A választások óta eltelt hetek eseményekben gazdagon telnek, legalábbis a leendő kormány és szimpatizánsai szerint. Az biztos, hogy nem ülnek tétlenül az új honatyák, hiszen már több Fidesz-KDNP törvényjavaslat vitáját megkezdte a parlament. Véleményem szerint is elengedhetetlenül fontos a bűncselekmények számának drasztikus visszaszorítása és ennek egyik vélhető módja az ún. háromcsapás törvény lesz. Fontos hangsúlyoznom még egyszer is, hogy tenni kell a bűnözés ellen, azonban a megyeimunka.hu oldalhoz nap mint nap feltöltött számtalan álláskeresői hirdetés és önéletrajz azt sugallja számomra, hogy talán nem ezzel – vagy nem csak ezzel – kellene foglalkoznia politikusainknak. Manapság nem hallani a választási kampányok során oly gyakran emlegetett munkahelyteremtésről – nem is beszélve a beígért egymillió munkahelyről –, az adó- és járulékcsökkentésről. Igaz, hogy érdekes, már-már utópisztikus kijelentések leendő kormányfőnk száját is elhagyják. Nemrégiben egy sajtótájékoztatón beszélt Orbán Viktor az adócsökkentés fontosságáról és ennek kapcsán említette meg, hogy az adóbevallást is egyszerűsíteni kell, mégpedig olyannyira, hogy az akár egy söralátéten is elférjen. Elgondolkodtat ez a nem kis feltűnést keltett megjegyzés – vagy nyelvbotlás? –, mivel én magam is minden évben könyvelő segítségét igénybevéve tudom leróni ebbéli kötelezettségemet az adóhatóság felé. Elképzelem, hogy jövő év elején a postás mindössze egy A5 méretű borítékot hoz, amiben egy söralátét nagyságú papír lesz és néhány másodperc leforgása alatt kitöltve el is készülök, az addig órákig eltartó nyomtatvány kitöltéssel. Persze az is lehet, hogy a Fidesz elnöke már tudja, hogy ezentúl csak CD lemezen benyújtott adóbevallást fogad el az APEH és ezért a söralátét hasonlat….
Tudom, most gúnyolódással vádolhatnak, azonban ez nem mások szavainak kiforgatása, hanem figyelemfelkeltés akar lenni. Csupán azt szeretném ezzel a néhány sorral jelezni, hogy nagyon jó érzéssel töltene el, ha politikusaink, vezetőink nem gyermekként kezelnék azokat, akik révén hatalomhoz jutottak, hanem felnőtt, érett, gondolkodásra képes állampolgárként gondolnának ránk…

Szólj hozzá!

Címkék: politika munka állás munkahely világa


2010.05.22. 11:12 MegyeiMunka

Árulkodó adatok 2. /avagy fontos az iskola ?/

 

A cikk első részében az önéletrajz alapadataival, személyes adataival foglalkoztam. Most egy másik hasonlóan fontos területet szeretnék körbejárni. Az iskolai végzettség sokak szerint nem fontos az önéletrajzban, hiszen a munkaáltató úgyis a próbaidő alatt dönti el, hogy alkalmas-e az illető az adott munkakörre vagy sem. Ez azonban téves felfogás!
A munkaközvetítéssel foglalkozó cégek rengeteg önéletrazot kapnak egy-egy álláshirdetésre. Az első szempont, ami alapján a szelektálást megkezdik a iskolai végzettség és a különböző elvégzett tanfolyamok, képzések rangsorolása. Tehát egyáltalán nem elhanyagolható szempontok ezek az adatok.

Minden önéletrajzi adatbázis kéri a legmagasabb iskolai végzettség megadását. Ez fontos tényező, hiszen sok olyan munkakör van, ahol elengedhetetlenül szükséges a kiválasztásnál ez az információ.Ezt az adatot a mi rendszerünk is kéri az önéletrajz feltöltőtől. Ezen túlmenően mi a tanulmányok feltöltését is biztosítjuk, azonban sokan nem élnek ezzel lehetőséggel. Pedig gondoljunk csak bele, hogy milyen helyzetbe hozzuk önmagunkat (talán inkább hátrányt kellett volna írnom!), ha megadjuk, hogy középfokú végzettséggel rendelkezünk érettségivel, és a tanulmányok részt nem töltjük ki.Most aztán találgathat az önéletrajz olvasója, hogy van-e szakmánk, vagy gimnáziumi érettségivel rendelkezünk? Hogy van-e valamilyen egyéb képzettségünk, végzettségünk vagy az iskola befejezését követően soha nem tanultunk semmi? Arról már nem is szólva, hogy messze nem elhanyagolható az a tény sem, hogy melyik tanintézményben szereztük meg azt a bizonyos legmagasabb iskolai végzettséget és mindezt mikor tettük! Egyáltalán nem mindegy, hogy már több éve befejeztünk tanulmányainkat vagy csak most hagytuk el az iskolát, hiszen ebből a munkatapasztalatunkra következtethet a munkaadó. Nem szabad szem elől téveszteni azt a célt, hogy szeretnénk magunknak megfelelő munkahelyet találni, és ezért nekünk is a lehető legtöbb és legpontosabb információt kell nyújtanunk előéletünkről.

Ha szeretné kipróbálni az önéletrajzírást és feltölteni adatbázisunkba szakmai előéletét tartalmazó írását, kattintson az alábbi linkre:

http://www.megyeimunka.hu/oneletrajz/munkatkeresek.php

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz tapasztalat szakmai munkahely beosztás iskolai végzettség


2010.05.20. 08:17 MegyeiMunka

Bérek alakulása az első negyedévben

 

A bruttó átlagkeresetek 2010 első három hónapjában 5,7 százalékkal, a nettó keresetek 11,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset - 6,0 százalékos infláció mellett - döntően a személyi jövedelemadó szabályok változásának, valamint a közszféra keresetkiegészítése következtében 5,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában így 4,2, a költségvetési szférában 8,9 százalékkal nőtt a reálkereset – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli jelentésében.
Az átlagos bruttó keresetek az alábbiak szerint alakultak: a teljes munkaidőben alkalmazásban állóknak 207 000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 203 800 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 218 400 forintot ért el. Összességében a bruttó keresetek 5,7 százalékkal haladták meg az előző évit. A versenyszférában 5,4 százalékkal, a költségvetés területén pedig 6,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest.
A vizsgált időszakban az átlagos nettó kereset 135 000 forint; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 97 000 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 173 700 Ft) volt. A nettó kereset így átlagosan 11,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél.
 
Mindig érdeklődéssel olvasom a Központi Statisztikai Hivatal foglalkoztatással kapcsolatos jelentéseit, hiszen munkám része az aktuális információk megismerése. Most mégis gondolkodóba ejtenek a számok. Ha ezeket nézem,Magyarország nem is rossz hely. Azonban ha néhány pillantást vetek a körülöttem élőkre, azok anyagi és “vagyoni” helyzetére, kicsit elszomorodom. Teszem mindezt azért is, mert az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (www.afsz.hu) honlapján megtalálható a regisztrált munkanélküliek száma is, amely a 2010. március 20-ai helyzetnek megfelelően 664 162 fő volt.
Valóban ideje lenne már a munkahelyteremtésnek, a devizahitelesek megsegítésének, és egyáltalán – a politikusok által oly sokszor emlegetett – emberekre való odafigyelésnek…
 

 
www.megyeimunka.hu  -  A dunántúli álláskereső portál

Magyar Blogok

Szólj hozzá!

Címkék: munka állás munkahely világa


2010.05.18. 17:10 MegyeiMunka

Árulkodó adatok 1.

 

Ha begépeljük a Google keresőbe az önéletrajz készítés kifejezést nagyjából 27900 találatot kapunk. Sokan és sokfélét írtak már, hogy milyen egy jó, az álláskeresési célnak leginkább megfelelő önéletrajz. Számtalan forma és tartalom található az internetes állásközvetítéssel foglalkozó weblapokon is. A megyeimunka.hu oldal üzemeltetőjeként naponta sok önéletrajz és álláskeresői hirdetés feldolgozását és szerkesztését végzem el. Természetesen a mi honlapunkon is található egy, az önéletrajz feltöltését biztosító program. Ennek segítségével könnyen is pontosan beírhatja a regisztráló személy adatait, illetve azon fontosnak ítélt tulajdonságokat, amelyek az álláskereséshez szükségesek. Éppen ezért mostani cikkemben nem a tartalomról, hanem az adatokról, vagyis azok meglétéről és milyenségéről szeretnék néhány szót szólni. Négy, általam fontosnak ítélt adathalmazt érintenék az alábbi sorrendben:

  1. név és e-mail cím
  2. iskolai végzettség és tanulmányok
  3. szakmai tapasztalatok
  4. egyéb tulajdonságok és információk
 

Tehát először a személyes adatokról néhány megjegyzés. Legfontosabb „megkülönböztető jegyünk” – ha szabad ezzel a kissé furcsa megfogalmazással élnem – a nevünk. Tisztában vagyok vele, hogy a mai világban sokan tartanak attól, hogy a nevünkkel mások visszaélhetnek. Azonban ne feledjük, hogy azok az állásközvetítéssel foglalkozó weblapok, amelyek a szolgáltatásaikat kínálják, vállalják, hogy a feltöltött adatokat bizalmasan kezelik, azokat csak abban az esetben adják tovább, ha a feltöltő személy abba beleegyezését adja. Tudom azt is, hogy kínos lehet, ha valaki másik állást keres és a jelenlegi munkahelyéről megtalálják önéletrajzát egy ilyen portálon. Éppen ezért érdemes olyan weblapokra koncentrálni, amelyek nem adják ki a nevet bárkinek, illetve csak a különböző szempontok alapján leszűrt és kiválasztott egyedi önéletrajzok esetében külön kérésre adják meg a teljes elérhetőséget. A megyeimunka.hu önéletrajzi adatbázisa is ezen az elven működik. Az önéletrajzok között csak regisztrált és a felhasználási feltételeket szerződésben aláírt módon elfogadott cégek, vállalkozások, munkaközvetítők böngészhetnek. A keresés során nem látják a személyes adatokat (név, telefon, e-mail cím), csupán a kiválasztott, a keresett munkakör betöltésére alkalmasnak ítélt jelölt esetében, külön kérésre kapják meg ezen azonosítókat.
Tehát, érdemes megadni teljes nevünket, hiszen ezáltal vállaljuk a feltöltött adatokat és ezen túlmenően – talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy – önmagunkat is.

A személyes adatok közül a nagy kedvencem az e-mail cím! Hihetetlen kreativitásról ad sok ember tanúbizonyságot, amikor az elektronikus címük megválasztásáról van szó. Csak néhány példa: combfiksz@......, „julika@......., kedvesarcu@........., csimbi@....., majamama@........., stb. A sort hosszan folytathatnám, azonban végezetül álljon itt néhány a kedvenceim közül: cicuska@........, szellemkutya@....... „szundi@......., stb.
Tudom, hogy sokan „buliból” választanak ilyen és ezekhez hasonló e-mail címeket, azonban nem biztos, hogy a munkaadó szemében ez a megfontolt, a felelőséget mindenkor vállaló, komoly munkavállalót tükrözi. Ha álláskereséséhez vagy más hasonló hivatalos ügy intézése érdekében kell e-mail címet megadnunk, javaslom, hogy a számtalan levelezést nyújtó szolgáltató által ingyenes regisztrációs lehetőséget kihasználva készítsünk magunknak egy hivatalosan csengő elektronikus címet. Ilyen cím lehet például a vezeték és keresztnevünket ponttal elválasztó előtag is. Ha már van ilyen, akkor érdemes a születési évünk utolsó két számjegyét, vagy a hónap vagy nap számot beírni a név után az azonosítóba. Biztos vagyok benne, hogy ez az apró változtatás is sokat számíthat abban az esetben, ha a munkáltatónak több, közel azonos kvalitásokkal rendelkező pályázó közül kell választania.


A cikk folytatása az alábbi oldalon:
http://www.megyeimunka.hu/karriertanacsok/karrier_008.html

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz tapasztalat szakmai munkahely beosztás iskolai végzettség


2010.05.17. 16:53 MegyeiMunka

Munkanélküliségi adatok

Hamarosan elérhetővé válik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2010 első negyedéves munkanélküliségi adatai. A munkanélküliségi ráta 11,4 százalékra nőtt 2009 decembere és 2010 februárja között. Elemzők szerint most ez az érték elérheti a 11,5 százalékot, tehát 0,1 százaléknyi emelkedést jósolnak.

Hinnünk kell a számoknak, azonban elnézve a munkaügyi központokban kígyózó sorokat kevésnek tűnik ez a becslés. És azért is nehéz elfogadni ezeket az értékeket, mert a különböző internetes oldalakon több száz - némelyik állásközvetítő portálon több ezer - betöltendő állást hirdetnek a cégek, vállalatok. Egymásnak ellentmondanak ezek a tények, hiszen az egyik oldalról azt látni, hogy nő a munkanélküliek száma, míg a másik oldal azt sugallja, hogy van munkahely, csak nem jelentkeznek rá az emberek. Így aztán nehéz igazségot tenni a két állítás között...

A tény az, hogy nagyon sokan keresnek munkahelyet manapság és őket nem a számok és százalékok érdeklik, hanem az egyszerű tény, hogy reggelente tud-e dolgozni menni...

Szólj hozzá!


2010.05.02. 10:28 MegyeiMunka

Módosult a GYEDS és a GYES

Május 1-jétől átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, melynek következtében a GYES két évre csökken, a GYED jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje pedig 180 napról 365-re emelkedik a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében. Ez azt jelenti, hogy a kismamának legalább 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon terhességi-gyermekágyi segélyt (TGYÁS), majd GYED-et. Ugyanakkor a munkajogi felmondási védelem továbbra is a gyermek hároméves koráig illeti meg a szülők közül azt, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.
 

 Sokan sokféleképpen vélekednek a három éves GYED, illetve GYES intézményéről. Elemzők szerint az európai országok között szinte egyedüli a magyar jogrendszernek ezen intézkedése, míg mások élesen bírálják a kormány (előző, vaagy leköszönő kormány) döntését, amelyben csökkentette a kismamák otthon tölthető idejét. Természetesen a gyermek szempontjából legjobb megoldás az, ha az anya sokáig vele marad és felügyelete, irányítása, féltő szerete segítségével támogatja első lépéseit a világban. De az sem elhanyagolható szempont, hogy minél tovább tartózkodik otthon valaki, kiszakítva munkahelyéről, annál nehezebb a visszailleszkedés.

Ön szerint mi a jó megoldás? Tovább otthon maradni a gyerekkel, vagy a munkahelyet választva bőlcsödébe íratni és dolgozni?

Szólj hozzá!

Címkék: munka jogszabály állás munkahely világa


2010.04.03. 10:51 MegyeiMunka

Áprilisi tréfa?

Április elseje régóta a tréfáról, a vidámságról, a mások ugratásáról híres. Nincs is ezzel probléma mindaddig, amíg nem okozunk a megviccelt fél számára valamilyen kárt. Legyen az anyagi vagy csak pusztán erkölcsi hátrány. Hiszen a tréfa csak addig mulatságos mindkét fél részére, amíg valóban lehet a dolgon nevetni...

Április elsején a megyeimunka.hu oldal értesítést kapott a Google-től, miszerint "támadás" érte a weblapot, aminek következtében fennáll a vírusterjesztés veszélye. Ezért a honlap megnevezése alá pillanatokon belül felkerült "Az oldal káros lehet a számítógépe számára" felirat. Kellemesnek éppen nem nevezhető az az érzés, amit stábunk lelkes tagjai éreztek, hiszen nem kevés munkával - tulajdonképpen a saját anyagi hátterünkből - tartjuk fenn a lapot azok számára, akiknek szüksége van a mai nagyon nehéz helyzetben a segítségre.

Bízom abban, hogy a világban valahol, ahol az a kedvesnek éppen nem nevezhető, magát biztosan számítógép zseninek tartó ember él, most nagy az öröm. Durrognak a pezsgős dugók, csendülnek a poharak a koccintásoktól. Hiszen nagy nap lehetett számára/számukra az idei április elseje! Sikerült becsületes, másoknak segíteni szándékozó weblapszerkesztőknek borzasztóan kellemetlen órákat, napokat szerezni.

Nem is tudom ésszel felfogni, hogyan lehet épeszű embernek örömforrása az, ha másoknak kárt okoz. Mert túl azon, hogy az említett felirat megjelent honlapunk neve alatt, biztosan voltak sokan olyan segítségre szoruló látogatók, akik elrettentek ezen figyelmeztetéstől. És akkor még nem is gondoltam bele, hogy hány hasonló honlaptulajdonos ülhetett a gépe előtt az elmúlt néhány napban gondterhelt arccal, ezeknek az igazán "Okos" hekkereknek köszönhetően.

Nem kívánok mást az ilyen és hasonló gondolkodással bíró embertársaimnak, mint hogy ők is érezzék meg azt a kesernyés ízt a szájukban, amit a tehetetlen düh és az elkeseredés okoz...

Szólj hozzá!


2010.03.13. 13:11 MegyeiMunka

Egymillió új munkahely

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígér a Fidesz választási programjában. Terveik szerint:

"Az egymillió új munkahelyet a Magyarországon működő vállalkozások teremtik meg." Elgondolkodtató számomra, hogy egy ilyen magabiztos kijelntést - miszeriint egymillió új munkahelyet teremtünk - a programban egy általánosságoktól hemzsegő leírás alapozza meg. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem tehetik az asztalra a Fidesz szakpolitikusai a konkrét megoldásokat, de azért ennél többet vártam!

 

 

Ezzel nem szeretném annak még a látszatát sem kelteni, hogy nem értek egyet azzal a ténnyel,, hogy ma Magyarországon elsődleges a munkahelyteremtés szerepe. Enélkül a gazdaság nem tud helyreállni a régióban és az átlag ember elégedettsége is csak munkahely szerzésével növelhető.  Az persze már egy másik kérdés, hogy nem csak egy üres ígéret marad a Fidesz nagyvonalú kijelentése, vagy képesek a program írói meg is valósítani terveiket.

Lehet, hogy csak én  vagyok kissé pesszimista e tekintetben, de oly sok ígéretet hallottunk már az elmúlt 20 évben. Különösképpen a választások közeledtével erősödik az ígérethalmazok kötege. Persze szegény ember az, aki még ígérni sem tud - mondja a közmondás. Csak azt nem szabad elfelejteni felelős pozícióban lévő "vezetőinknek", hogy ez elsősorban a mi bőrünkre megy...

Kecsegtető ez a nagy szám, hiszen már kimondani is olyan melengető érzés: egymillió új munkahely...
Csak az a kérdés hogyan, honnan, kik által és miből?

Szólj hozzá!

Címkék: politika munka állás munkahely világa


2010.03.13. 12:56 MegyeiMunka

Önéletrajz készítése

Munkám során sokszor találkozom önéletrajzokkal. Ha megkérdezem valakitől, hogy tudja-e, hogyan készítse el önéletrajzát, a legtöbb esetben értetlen kifejezéssel találkozom. Mindenki azt mondja, hogy tud önéletrajzot készíteni, azonban a tapasztalatom ennek az egyszerű ténynek ellentmond. Nem elegendő a személyes adatok megadása, hiszen ebből a munkáltató nem képes megfelelő következtetéseket levonni rólunk.


Tudom, hogy kicsit furcsának tűnhet a következő kijelentésem, de az önéletrajz olyan, mint egy jó reklám. A munkaerő az önéletrajz segítségével "reklámozza" önmagát, próbálja társait - a jelentkezőket - lekörözve megszerezni az áhított állást. És persze a munkaadó is ebből a néhány sorból, illetve oldalból alakít ki képet rólunk és ítéli meg, hogy alkalmasnak tart-e az általa kínált állás betöltésére. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabb tájékoztatást adjunk iskolai végzettségeinkról, nyelvtudásunkról, eddigi munkahelyeinkről és munkatapasztalatainkról. Ha szeretne bővebben olvasni a témáról, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam a következő linket:

www.megyeimunka.hu/karriertanacsok.html

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz tapasztalat szakmai munkahely beosztás iskolai végzettség